Як поміняти DNS сервер на Android

147
14 - №93

Якщо ви хочете залишатися в безпеці використовуючи Android, то вам потрібно обов’язково використовувати приватні DNS-сервери. Це подарує вам максимальний захист інтернет-з’єднання, заблокує спірні сайти й відсікає з використання підозрілі та небезпечні. Завдяки такому сортуванню (фільтрації) ви убезпечите себе від фішингових посилань, вірусів та інших небезпек.

Ми постараємося розповісти, що таке DNS на Android, як воно працює і як налаштувати на вашому смартфоні в 2024.

Часті запитання (FAQ)

Що таке DNS?

Абревіатура “DNS” це термін, який розшифровується як Domain Name System – система доменних імен. Вона перетворює їх на IP-адреси, що дає змогу доменам працювати і взаємодіяти один з одним.

До речі, коли ми користуємося будь-яким сайтом, зокрема google.com, то в рядку браузера бачимо якраз доменні імена, а пристрій (і не важливо, ПК чи телефон) використовує дані провайдера.

Приватні сервери також можуть створювати та звичайні користувачі. Це дає змогу керувати трафіком, змінювати місце розташування вашого телефона і сильно підвищує конфіденційність. Кожен користувач може підняти самостійно приватний сервер.

Навіщо потрібен DNS на телефон?

DNS сервера свого роду збирають інформацію і розподіляють її за доменними адресами, а останні вже передають її користувачеві. Зберігається кеш даних із різних джерел. Чимось вони нагадують адресну книгу, де можна подивитись інформацію про користувача та його інформацію всю.

Кешування працює інакше: сервер не зберігає інформацію про всі сайти, а робить це таким чином:

  • Браузер перевіряє host-файл DNS-сервера;
  • Якщо інформації про сайт немає, запит надсилається вашому інтернет-провайдеру;
  • IP-адреса сайту і дані про нього передаються на ваш пристрій;
  • DNS браузера кешує отриману інформацію.

Як працює DNS?

Якщо ви дізналися IP адресу сайту, то DNS збереже всю інформацію про нього у себе, щоб швидше відкривати його наступного разу. Бо спочатку браузер дасть збережену інформацію користувачеві. Потрібно розуміти, що IP є не тільки у сайтів, а й у користувачів. Одразу на думку спадає жарт: Так, я тебе вичислю за IP.

Кеш зберігається не назавжди, а повністю залежить від сервера і його налаштувань. Крім цього деякі сторінки можуть змінювати IP. Якщо ви власник сервера, ви можете змінювати його перенесенням сайту на інший сервер/хостинг.

Якщо ви бачите невелике підвисання під сторінки під час завантаження, значить сервер намагається видати вам спочатку збережені дані, якщо вони не оновилися.

Як увімкнути DNS на Android?

Система працює як адресна книжка, я вже писав вище. Коли ви вводите щось у пошуковому рядку, чи то адреса сайту, чи то запит і натискаєте — пошук. То DNS шукає дані по сторінці та її IP, а потім видає вже вам інформацію про неї.

У кожного сайту є IP хостингу/сервера, де він розміщений. Відрізняються вони не тільки тим, що вони унікальні, а й ще від інтернет-протоколу. IPv4 або IPv6. DNS працюватиме з обома варіантами однаково.

Усе це відбувається моментально, тому користувачі не завжди це навіть помічають.

Як налаштувати DNS?

Приватний сервер можна налаштувати на смартфоні. Це можна зробити як вручну, так і за допомогою додатків. Ми постараємося розповісти про обидва варіанти, а який вам підходить більше, вибирайте самостійно.

Інструкція:

  • Зайдіть у налаштування телефону;
  • Відкрийте налаштування підключення та інтернету;
  • Відшукайте в списку пунктів “Приватний DNS-сервер” (також може називатися “Private DNS”) і відкрийте його;
  • Виберіть пункт “Ім’я хоста провайдера DNS” і введіть ім’я хоста, який постачає вам DNS-сервер (можна знайти відповідний варіант або створити свій);
  • Збережіть зміни.

Після налаштування ви можете запустити будь-який сайт, наприклад, google.com або bodymassage24.com.ua, якщо сайт відкриється — значить, усе правильно налаштовано.

Які є програми DNS на Android?

Також для налаштування приватного DNS можна використовувати готові додатки. Ось найпопулярніші варіанти, які ви можете завантажити в Play Market.

DNS Charger

Найпопулярніший варіант для подібних операцій. І для роботи DNS Charger навіть не потрібно рятувати телефон, все буде працювати на стандартному Android.

Після встановлення програми вам потрібно її запустити, і вона сама знайде найшвидший варіант DNS-сервера для вашої геолокації. Є підтримка протоколів IPv4 і IPv6, тож ви можете вибрати кращий варіант самостійно.

Nebulo

Ще один непоганий застосунок, що може надсилати запити цільовому серверу і надавати вам хост провайдера. У Nebulo вже є готові DNS, наприклад від Google або Cloudflare. Ви можете вибрати будь-який із них і налаштувати власну систему обробки даних.

У статті ми розібралися з тим, що таке ці загадкові DNS і чому це не назва магазину. Тепер ви можете самостійно налаштувати приватний сервер для виходу в інтернет і підвищити безпеку свого пристрою.

Наступний Статті

від Aluminium
11 - №92

Розгадка синього екрана “смерті” у Windows 10: Як розв’язувати проблему?

Сині екрани “смерті” (BSOD) вже давно стали невіддільною частиною користувацького досвіду в Windows 10, часто ставлячи користувачів у глухий кут з питанням “Чому саме я?”. Вони можуть з’явитися абсолютно несподівано, у моменти активних ігор, роботи або навіть під час простого запуску комп’ютера, та з різних причин, від проблем із драйверами до перегріву системи. Сьогодні ми […]

12 Кві 2024
від Aluminium
20 - №94

ТОП-5: Найкращі навушники для комп’ютера (2024)

Ми вирішили закінчити свій цикл статей на тему “геймерських девайсів”, зовсім недавно ми розповідали про те, як правильно вибрати ігрову клавіатуру, якщо не читали, прочитайте обов’язково. Також розповіли про новий роутер TP-Link BE3600, і як активувати вашу Windows 10 безоплатно. Сьогодні наше завдання розповісти про те, як правильно вибрати навушники для ПК, на що звертати […]

08 Кві 2024
від Aluminium
15 - №90

Як вибрати ігрову клавіатуру: поради для геймерів

Популярність сучасних ігор онлайн набирає обертів з великою швидкістю, чи то Minecraft, чи то CS2, не скрізь вирішує ваша реакція, адже багато що ще залежить від відгуку вашої миші та клавіатури. Саме про останні ми хотіли б сьогодні поговорити, на що саме варто звернути увагу під час вибору ігрової клавіатури та які моделі гідні для […]

07 Кві 2024
від Aluminium
24 - №91

Активація Windows 10 назавжди

Зовсім недавно у мене на комп’ютері злетіла Windows 10 і почав з’являтися напис знизу праворуч – про активацію Windows 10, гадаю, що вам ця ситуація знайома, раз ви потрапили на цю статтю. Часом цей напис дратує, бо лізе поверх усіх вікон, особливо, якщо ви часто записуєте відео або робите знімок з екрана. Як же його […]

07 Кві 2024
від Aluminium
12 - №88

Огляд Apple iPhone 15 Pro Max: що змінилось?

Компанія Apple презентувала новий свій Iphone 15 Pro Max на щорічному івенті Apple Event 2023. Які оновлення та найголовніші зміни отримав новий смартфон iPhone 15 Pro Max, давайте разом розбиратися. Головним оновленням і перевагою iPhone 15 Pro Max є титановий корпус, оновлена камера, якій додали 5 кратний зум. А також чип A17Pro, Action button і […]

11 Лис 2023